Ovulációs naptár

Miként számoljuk ki a termékeny napokat?

Ha tudni szeretnéd termékeny napjaid mikor következnek be, figyeld tested működését. A sikeres kalkuláció érdekében ismerned kell mentstruációs ciklusod átlagos hosszát (általában 28 nap), illetve azt is, hogy legutóbbi havi vérzésed pontosan hány napig tartott. A menstruációs ciklusból kell tehát kiindulni, amely terméketlen és termékeny időszakokból áll, és mindig a havi vérzés első napjával kezdődik.

Miként működik az ovuláció-kalkulátor?

Az ovulációs naptár mutatja a termékeny és nem termékeny napokat egyaránt. Jóllehet, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egyéb tényezők is befolyásolhatják termékeny napjaidat, ill. azok eltolódását.

Töltsd ki az űrlapot!

szimbólumok:

menstruáció

termékeny napok

ovuláció

Mikor vannak a temékeny napjaim?

  • Az ovuláció időszakát több tünet kíséri a szervezetben, ezeket érdemes figyelni, sőt feljegyezni hónapról-hónapra, hogy tudd: mikor eshetsz teherbe a legnagyobb valószínűséggel. A reggeli, ébredés utáni alaphőmérséklet mérése az egyik legfontosabb teendő még akkor is, ha csak utólagos eredményt mutat. Az ovuláció utáni pár napban ugyanis kb. 0,2-0,4 C fokkal megemelkedik a testhőmérséklet, általában 37 fok köré, azaz ha időről időre feljegyzed az értékeket, a következő hónapban már elébe tudsz menni az eseményeknek.

  • A hüvelyváladék (méhnyaknyák) az ovuláció egyik legárulkodóbb jele. A ciklus elején alig észlelhető, majd a 10. nap környékén sűrűvé, ragadóssá válik. A peteérés előtt és alatt híg, nyúlós, áttetsző lesz, a mennyisége pedig megnő, majd a terméketlen időszakban ismét sűrű lesz, vagy teljesen el is tűnik.

  • Kisebb-nagyobb mértékben minden nő megérzi a menstruációs ciklussal járó hormonális és élettani változásokat. A fájdalmas hasi görcsökkel, gyengeséggel, rossz közérzettel kísért havi vérzést.

  • A méhszáj a ciklus elején keményebb, alacsonyan helyezkedik el a hüvelycsatornában, és majdnem zárva van. A termékeny napok közeledtével felfelé mozdul, nyitottabbá, puhábbá válik. Az ovuláció után ismét visszatér a kiindulási pozícióba.

Mi befolyásolja a termékeny napok eltolódását?

A termékeny napokat, vagyis az ovuláció idejét a menstruációs ciklus alapján ki lehet ugyan számolni, de önmagában ez sem adhat teljességgel biztos eredményt, hiszen a ciklust, így annak hosszát is, számos tényező befolyásolja. Ezek lehetnek: - a komoly stressz - antibiotikumok szedése - erős fizikai igénybevétel - diéta vagy jelentős súlycsökkenés - időjárásváltozás, időeltolódás, frontok - elégtelen alvás, fáradtság - gyulladás a test bármely területén.

menstruációs naptár

Jól jönne egy emlékeztető a következő menstruációd érkezése előtt? Töltsd le applikációnkat mobileszközödre, és tested állandó kontroll alatt tarthatod!

mutass többet

intimhigiénés termékváltozatok

Mutasd az összeset

Bella Panty Sensitive

Bella Ideale Panty Normal

Bella Perfecta Slim Night Silky Drai

intimhigiénés termékváltozatok Bella Normal és Nova

Applikációk nőknek