Ovulációs naptár

Miként számoljuk ki a termékeny napokat?

Ha tudni szeretnéd termékeny napjaid mikor következnek be, figyeld tested működését. A sikeres kalkuláció érdekében ismerned kell mentstruációs ciklusod átlagos hosszát (általában 28 nap), illetve azt is, hogy legutóbbi havi vérzésed pontosan hány napig tartott. A menstruációs ciklusból kell tehát kiindulni, amely terméketlen és termékeny időszakokból áll, és mindig a havi vérzés első napjával kezdődik.

Miként működik az ovuláció-kalkulátor?

Az ovulációs naptár mutatja a termékeny és nem termékeny napokat egyaránt. Jóllehet, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egyéb tényezők is befolyásolhatják termékeny napjaidat, ill. azok eltolódását.

Töltsd ki az űrlapot!

szimbólumok:

menstruáció

termékeny napok

ovuláció

Mikor vannak a temékeny napjaim?

  • Az ovuláció időszakát több tünet kíséri a szervezetben, ezeket érdemes figyelni, sőt feljegyezni hónapról-hónapra, hogy tudd: mikor eshetsz teherbe a legnagyobb valószínűséggel. A reggeli, ébredés utáni alaphőmérséklet mérése az egyik legfontosabb teendő még akkor is, ha csak utólagos eredményt mutat. Az ovuláció utáni pár napban ugyanis kb. 0,2-0,4 C fokkal megemelkedik a testhőmérséklet, általában 37 fok köré, azaz ha időről időre feljegyzed az értékeket, a következő hónapban már elébe tudsz menni az eseményeknek.

  • A hüvelyváladék (méhnyaknyák) az ovuláció egyik legárulkodóbb jele. A ciklus elején alig észlelhető, majd a 10. nap környékén sűrűvé, ragadóssá válik. A peteérés előtt és alatt híg, nyúlós, áttetsző lesz, a mennyisége pedig megnő, majd a terméketlen időszakban ismét sűrű lesz, vagy teljesen el is tűnik.

  • Kisebb-nagyobb mértékben minden nő megérzi a menstruációs ciklussal járó hormonális és élettani változásokat. A fájdalmas hasi görcsökkel, gyengeséggel, rossz közérzettel kísért havi vérzést.

  • A méhszáj a ciklus elején keményebb, alacsonyan helyezkedik el a hüvelycsatornában, és majdnem zárva van. A termékeny napok közeledtével felfelé mozdul, nyitottabbá, puhábbá válik. Az ovuláció után ismét visszatér a kiindulási pozícióba.

Mi befolyásolja a termékeny napok eltolódását?

A termékeny napokat, vagyis az ovuláció idejét a menstruációs ciklus alapján ki lehet ugyan számolni, de önmagában ez sem adhat teljességgel biztos eredményt, hiszen a ciklust, így annak hosszát is, számos tényező befolyásolja. Ezek lehetnek: - a komoly stressz - antibiotikumok szedése - erős fizikai igénybevétel - diéta vagy jelentős súlycsökkenés - időjárásváltozás, időeltolódás, frontok - elégtelen alvás, fáradtság - gyulladás a test bármely területén.

menstruációs naptár

Jól jönne egy emlékeztető a következő menstruációd érkezése előtt? Töltsd le applikációnkat mobileszközödre, és tested állandó kontroll alatt tarthatod!

mutass többet

intimhigiénés termékváltozatok

Mutasd az összeset

Cotton buds Bella Cotton Make-up

Bella Perfecta Maxi Blue

Bella Panty Soft

intimhigiénés termékváltozatok Bella Perfecta

Applikációk nőknek

Üdvözlünk! Jelentkezz be!

Zaloguj się do Bella Woman, przeczytaj magazyn online, obejrzyj najnowsze filmy i sprawdź co nowego w energetycznym Świecie Bella!

Még nem regisztráltál? - Itt megteheted.